Huomasin vasta, että eräästä asiasta ei ole ollut aikaisemmin puhetta blogissani, joten kerron siitä nyt. Kuulun CS:sään, eli CouchSurfing-sivustolle. Idea on yksinkertainen: jäsenet tarjoavat toisilleen majapaikan kotoaan. Majoittuminen toisen luokse ei tarkoita, että sinun itse tarvitsisi majoittaa joku kotiisi, vaan voit kysyä toiselta yksityisviestillä, voisitko majoittua tämän luokse matkasi aikana. Monet ovat mukana pelkästään majoittamassa ihmisiä, sillä jos et voi lähteä maailmalle, voit tuoda sen itse luoksesi!

Oma kokemukseni sivustosta on täysin positiivinen. Asuinkaupunkini on sellainen, että majoituspyyntöjä satelee eritoten talviaikaan paljon, joten ei muuta kuin valikoimaan mieluisimmat sohvasurffarit joukosta - kaikkia ei tietenkään tarvitse majoittaa, ellei halua. Usein surffaajat tarjoavat ruuan tai vaikkapa siivoavat. Näin voi helposti myös tutustua makuihin maailmalta. Itse olen syönyt pastaa herkkusienikastikkeella ja ehkä kaikkien aikojen parasta pasta bolognesea surffarin tarjoilemalla. Myös tiskivuori katoaa surffarin vierailun aikana mukavasti :)

Ensimmäinen majoittamani surffaaja oli kotoisin Australiasta, tosin hän ei ollut oikea surffari. Hän kertoi, että australialaisilla nuorilla on tapana kerätä rahaa ja lähteä maailmalle pitkäksikin aikaa. Poika itse oli säästänyt puolitoista vuotta rahojaan esim. istumalla tien reunassa laskien ohikulkevia rekkoja. Hän oli vasta matkansa alussa, joten hänellä ei ollut vielä suuria tarinoita kerrottavanaan, mutta facebook-ystävänä pystyn seurailemaan hänen matkojaan kuvien muodossa.

Moni surffareista on reilaus-tyylillä matkallaan, matkustaen useammassa paikassa kerralla ja mahdollisesti myös työskennellen matkansa aikana. Singaporelainen nainen oli matkannut jo lähes kirjaimellisesti koko Aasian ympäri, ja aloitti matkansa Euroopan sisällä minun luotani. Singaporessa puuro tarkoittaa kana-riisi-kananmunakeittoa, näin teitä informoidakseni. Ei ihmekään että hän ihmetteli, kun kerroin meidän syövän joskus puuromme hillon ja sokerin kanssa. Surffareille on mukava näyttää paikkoja, sillä siten tutustuu myös omaan kaupunkiinsa parhaiten. Matkailualan ammattikaan ei olisi huono idea.

Kerran majoitin myös erään yliopiston vaihto-oppilaan, joka halusi nähdä Suomea laajemmin kuin pelkän yliopistokaupunkinsa. Olin tuolloin kipeänä, mutta kyseinen henkilö käski minun pysyä sängyn pohjalla, kokkasi, tiskasi ja siivosi. Silloin tajusin, että ei tämä majoittamistouhu mitenkään huono homma ole. Majoitin myös erään miehen, joka aikoi pyöräillä Nordkapista Afrikan eteläkärkeen. Miehestä oli myös juttua eri lehdissä ja tunsin iloa, kun hän niissä kiitteli sitä, miten ystävällisiä paikalliset ihmiset ovat olleet.

Seuraavaksi luokseni on tulossa Hong Kongista kotoisin oleva, Saksassa vuoden päivät asustellut nainen ystävänsä kanssa. Olen törmännyt moneen aasialaiseen naiseen, jotka ovat ottaneet ohjat omiin käsiinsä ja muuttaneet ulkomaille tai lähteneet yksin matkustelemaan. Kulttuurillisen konteksin tuntien voin kehua, miten rohkeita nämä naiset ovat. Toivottavasti jatkavatkin niin! Näiden naisten jälkeen tulee kaksi ranskalaista naista, joista toinen juontaa ranskalaista matkailuohjelmaa. Jännittävää! Eräs maltalainen mies olisi tullut myöskin, mutta saapuminen olisi ollut päällekäin toisten kanssa. Harmi, sillä tämä herrasmies oli syötävän suloinen! :D