Kävin näin loppiaisen kunniaksi katsomassa James Cameronin ohjaaman elokuvan Avatar. Elokuvan juoni on mielenkiintoinen: Jake Sully on halvaantunut merijalkaväen sotilas, jonka veli on tapettu. Jaken veli oli osana operaatiota, jossa ihmiset käyttivät toisen planeetan luonnonvaroja, ja työstä on jäänyt jäljelle käyttämätön navi-ruumis, johon Jake pystyy samankaltaisen dna:nsa takia 'sulautumaan'. Navit ovat Pandora-planeetan alkuperäisasukaskansaa, joka ei pidä siitä, että ihminen tuhoaa heidän ekosysteeminsä. Jake lähetetään tutkimaan navi-kansaa, jotta voitaisiin ottaa selvää, onko heidän kanssaan sopimuksen tekeminen mahdollista. Arvatakin saattaa, että Jake rakastuu yhteen heimon naisista, Neytiriin ja kääntyy tämän heimon puolelle sotimaan ihmisrotua vastaan.

Elokuva piti otteessaan vahvasti, sillä juonenkäänteitä oli riittävästi. Jopa loppua oli vaikea arvata ja mietin yksin elokuvateatterin penkissä, olisiko liian brutaalia jättää katsojat järkyttyneiksi siitä, kuinka koko navi-kansa tuhotaan ja ihminen valtaa Pandoran alueen tuhoten sen täysin. Todellakin ajankohtainen ja puhutteleva elokuva.

Grafiikatkin olivat, kuten on monissa lähteissä kehuttu, loistavat. Uusi teknologia on ilmeisestikin todella nerokas, hahmot eivät olleet 'tönkköjä' ja koko miljöö oli luotu uskottavaksi. Yksi epäkohta kuitenkin navi-kansasta löytyi: etnisyys. Ei ollut vaikea arvata, että elokuva oli jenkkien tekemä, kun navit näyttivät kasvonpiirteiltään mustilta, pukeutuivat kuin mayat, äänsivät englantia kuin meksikolaiset ja hiusmalli oli revitty suoraan intiaaneilta. Pienen tutkimisen jälkeen totesin myös, että esimerkiksi Neytiriä, Moatia ja Tsu'teytä näyttelee musta ihminen. Eytukania, heimon päällikköä, taas näytteli intiaani. Hmm...

Jaa että amerikkalaisetko eivät käytä elokuvissaan taustamerkityksiä? Taidan olla ikuisesti kiitollinen englannin opettajalleni, joka opetti minut huomaamaan tällaisia epäkohtia.